REIZEN | FOTOSAFARI | ZUID-AFRIKA

Luipaarden Zuid Afrika

Ieder jaar dagen wij onszelf uit door trainingen, workshops te volgen en om naar conferenties te gaan en daar inspirerende sprekers te luisteren en collega’s te ontmoeten. Aangezien onze interesse veel breder is dan alleen bruidsfotografie laten we ons ook door heel andere vakgebieden inspireren, soms ook buiten de fotografie. Zo besloot Wim naar een fotosafari te gaan, in Zuid-Afrika. Deze werd georganiseerd door de Nederlandse fotografe Simone en de al jaren in Zuid-Afrika wonende reisagent Ingrid.

GREATER KRUGER NATIONAL PARK

De reis van Wim begint op 9 maart op Schiphol. Het vliegtuig brengt hem rechtstreeks naar Johannesburg. Op de luchthaven staat het busje al te wachten om de reizigers naar het hotel te brengen. Na een biertje aan de bar is het hoogste tijd om te slapen want de volgende ochtend gaat de reis al vroeg verder. De busrit gaat langs en door vele plaatsen met Nederlandse en Engelse namen. De chauffeur vertelt honderduit over het ontstaan van die plaatsen en waar de namen vandaan komen. Na 6 uur rijden arriveren ze bij het Greater Kruger National Park.

SHINDZELA TENTED CAMP

“We worden direct al getrakteerd op wild. Zo zien we nummer 1 van de Big 5: buffels, en ook giraffen en apen. De chauffeur is niet te beroerd om overal voor te stoppen en ons te laten genieten dit bijzondere uitzicht. Na anderhalf uur komen we aan bij onze eerste accommodatie Shindzela Tented Camp, waar we Simone ontmoeten. We schuiven direct aan voor de lunch, en aansluitend vertrekken we voor onze eerste “game drive”, een tocht in een open 4×4 met een chauffeur (ranger) en een spoorzoeker (tracker). Spannend! Gewapend met onze camera zien we die eerste dag al wilde honden, luipaarden (nummer 2 van de Big 5) en hyena’s. Die avond vallen we heerlijk in slaap in onze eigen tent in de wildernis.

VLAK VOOR DE ZON OPKOMT

De volgende ochtend worden we om 4:45 uur gewekt. We maken ons snel klaar, drinken een kop koffie en om 5:30 uur gaan we al op pad, vlak voor de zon opkomt. We zien nijlpaarden, verschillende soorten uit de familie van de antilopen waaronder de koedoe, waterbok en impala. Ook zien we  diverse bijzondere vogels. Tijdens deze ochtendsafari stoppen we voor een kop koffie en een koek bij de 4×4. Ik kan me geen betere plek bedenken voor koffie.

OLIFANTBOOM

Na de warme lunch op het kamp worden we getrakteerd op olifanten. Voor nummer 3 uit de Big 5 hoeven we dus niet op pad. Ze lopen door ons kamp en doen zich tegoed aan de vruchten van de Marula, ook wel Olifantenboom genoemd. Ze badderen en drinken in de nabijgelegen poeltjes. Onze middagdrive wordt stellen we uit tot de olifanten vertrokken zijn.

WITTE NEUSHOORN

De volgende ochtend is het helaas wat druilerig weer. Ook de dieren blijven liggen en schuilen tegen de regen, dus we rijden een aantal uren vruchteloos rond. Op het moment dat we besluiten om langzaam maar zeker naar het kamp terug te gaan, zien we hem plotseling: een witte neushoorn! Nummer 4 op onze lijst kunnen we afvinken! Het beest is schuw en staat ons vanuit het struikgewas achterdochtig gade te slaan. Ook zien we nogmaals de troep wilde honden die overduidelijk op jacht zijn.

UMLANI BUSH CAMP

Teruggekomen bij het kamp ontbijten we en pakken we onze spullen om door te reizen naar het volgende kamp: Umlani Bush Camp. We hebben prachtige, sfeervolle hutten, met comfortabele bedden en een openlucht-douche. We besteden de tijd die we even voor onszelf hebben goed: We gaan naar de bar. Die middag maken we nog een uitstapje. De ranger vraagt ons wat we nog willen zien: uiteraard is dat de laatste van de Big 5: Leeuwen. En we hebben geluk tijdens die eerste drive! We zien 2 leeuwinnen met 2 welpjes van ongeveer 7 maanden oud.

CAMOUFLAGE

’s Morgens zijn de tracker en de ranger duidelijk op zoek. Ze zijn uitgebreid sporen aan het bekijken, en dan blijkt waarnaar: een leeuwin met 2 welpjes van een maand oud! We kunnen behoorlijk dichtbij komen, en dat levert prachtige foto’s op. Aan het einde van de middag zien we weer een luipaard. Deze ligt te luieren in het gras ongeveer anderhalve meter van de weg. Je zou haar zo over het hoofd zien met die camouflage. Tegen de tijd dat de zon onder gaat stoppen we bij een meertje voor een “sun downer”, een hapje en en drankje buiten de wagen. We zien een buffel badderen en 2 olifanten die wat komen drinken. Echt heel erg bijzonder allemaal.

BOOMHUT

Aan het einde van de avond is het volgende avontuur: ik slaap met 2 reisgenoten in een open en onbeschermde boomhut. Deze ligt 10 minuten rijden van het kamp af aan een meertje. In de boomhut is niets anders dan 2 dubbele bedden met een klamboe en een eenvoudig chemisch toilet. We luisteren naar de geluiden van de nacht: vogels, leeuwen en na een half uur horen we een zware, trage loop. Een olifant loopt strak langs onze hut! Even later horen we een hoop gespetter. Met behulp van een spotlight zien we dat hij aan het badderen is. Om 4 uur ’s nachts horen we weer geplons. Twee ogen lichten op in het schijnsel van de spotlight: een nijlpaard kijkt ons lodderig aan. Tegen de tijd dat de zon opkomt horen we langzaam aanzwellend gekwetter. Het grote vogelnest dat tegen de boomhut aanhangt wordt wakker.

PRACHTIG BEEST

Tijdens de game drive die ochtend zien we een luipaard dat in een boom ligt. Wat een prachtig beest, en ze kijkt ons strak aan. Ook zien we nog een arend, wrattenzwijnen en een maraboe. Tijdens de middag drive gaan we op zoek naar een luipaard met 2 kleine welpjes. Een reisgenoot ziet een luipaard van ongeveer 2 jaar in een boom. Die hadden tracker en ranger even gemist. We zien mooie vogels en giraffen. Helaas hebben we de luipaard met welpjes niet meer gevonden. Na de sun downer zien we nog 2 mannetjesleeuwen. Wat een prachtige dieren zijn dit. Ze lopen op anderhalve meter langs de auto.

LUIPAARD

’s Avonds zien we nóg meer luipaarden. Je gelooft bijna niet dat er mensen zijn die na 2 weken in de bush er nog geen gezien hebben. 😉 We hebben echt enorme mazzel. Dit keer zien we een luipaardmoeder met haar 2-jarige dochter die heel duidelijk ’het huis uit’ moet van moeder. Het jong is nieuwsgierig en komt heel dichtbij.

LEEUWENWELPJES

En dan is het alweer onze laatste dag. Wat is de week snel voorbij gegaan. We gaan nog een keer op zoek naar de leeuwenwelpjes en vinden die ook. Ze verdwijnen helaas alweer snel in het hoge gras. Wij vervolgen onze weg en horen via de radio dat er een troep wilde honden in de buurt is die net een impala hebben verschalkt. Het gas gaat er op en even later zien we ze. Hun halzen en bekken zitten onder het bloed en er is een hyena die er omheen cirkelt. Hij heeft pech: van de impala is niets meer over.

AFSCHEID

Bij terugkomst in het kamp ontbijten we snel, rekenen we de souvenirs af en nemen we afscheid want we worden om 10:00 uur alweer naar de uitgang van het park gebracht. Daar pikt de shuttledienst ons op om ons naar Jo’burg te brengen. Tegen 17:00 uur zijn we in Johannesburg. We eten gezamenlijk en drinken nog een laatste biertje aan de bar. Om 21:30 uur neem ik afscheid, en word ik naar het vliegveld gebracht. Wat is dit een onvergetelijke reis geworden. We hebben zoveel gezien, zo genoten en zoveel foto’s gemaakt. Het voelt onwezenlijk om hier weg te gaan, maar de feiten zijn onverbiddelijk. Nog 12 uur en ik ben weer in Utrecht… Wat een ervaring!”

Naast het fotograferen van bruiloften is Wim dol op reizen, natuur en landschappen. Daarom wisselen we stedentrips af met landschappen. Meer weten over onze trips en misschien heb je wel een reis in gedachte waarbij je zelf op de foto wilt? Neem contact met ons op, we denken graag met je mee.

Impala's in Zuid Afrika

Impala’s

Watervogel in Zuid Afrika

Watervogel

Wilde honden in Zuid Afrika

Wilde honden

Wilde hond in Zuid Afrika

Wilde hond

Luipaard met prooi in Zuid Afrika

Luipaard met prooi

Luipaard in boom Zuid Afrika

Luipaard in boom

Uil in boom Zuid Afrika

Uil in boom

Nijlpaarden Zuid Afrika

Nijlpaarden

Hé vogel...! Zuid Afrika

Hé vogel…!

Waterbok in Zuid Afrika

Waterbok

Kiekeboe Olifant Zuid Afrika

Kiekeboe Olifant

Olifant met jong Zuid Afrika

Synchroon-drinken

Waterbuffel in het gras

Waterbuffel in het gras

Waterbokken

Waterbokken

Uil in boom Zuid Afrika

Uil in boom

Neushoorn Zuid Afrika

Neushoorn

Vogels van Zuid Afrika

Vogels van Zuid Afrika

Waterbok Zuid Afrika

Waterbok

Olifant dichtbij

Olifant dichtbij

Leeuwenwelp

Leeuwenwelp

Sunset in Africa

Sunset in Africa

Gier in avondlicht

Gier in avondlicht

Giraffe

Giraffe

Leeuwin met welpjes

Leeuwin met welpjes

Leeuwin met welpjes

Leeuwin met welpjes

Gnoe in Zuid Afrika

Gnoe in Zuid Afrika

Poeltje in de bush

Poeltje in de bush

Koffie in de bush

Koffie in de bush

Lui Luipaard

Lui Luipaard

Olifanten bij het water

Olifanten bij het water

Ranger Greg - Umlani Bush Camp

Ranger Greg – Umlani Bush Camp

Luipaard in boom

Luipaard in boom

Luipaard in boom

Luipaard in boom

Koekje erbij?

Koekje erbij?

Bosarend Zuid Afrika

Bosarend

Wrattenzwijn Zuid Afrika

Wrattenzwijn

Maraboe in boom Zuid Afrika

Maraboe in boom

Vruchten Zuid Afrika

Vruchten

Luipaard in boom Zuid Afrika

Luipaard in boom

Lilac-breasted Roller South Africa

Lilac-breasted Roller

Giraffe Zuid Afrika

Giraffe

Leeuw Zuid Afrika

Leeuw

Zebra Zuid Afrika

Zebra

Buffel Zuid Afrika

Buffel

Olifant Zuid Afrika

Olifant

Mestkever Zuid Afrika

Mestkever

Zebra Zuid Afrika

Zebra

Luipaarden Zuid Afrika

Luipaarden

Deze prachtige foto’s zijn te koop op onze mooie Wall Art. Afmetingen van 40×60 tot 70x100cm. Meer informatie? Stuur ons een berichtje!

Ik heb interesse! >>
Posted in , ,