GOEDE DOELEN | HABITAT CAMBODJA | BOUWDAG 3

Bouwreis Habitat Cambodja

CAMBODJA – BOUWDAG 3

We leggen, op dag 3 van onze Habitat reis in Cambodja, de bamboevloer. Meters en meters bamboe is vrij gemaakt van knoesten en scherpe randen. Iedereen heeft er aan meegewerkt, alle bouwreisdeelnemers en ook de toekomstige bewoners en hun familieleden. Nu is het tijd om deze lange latten te bevestigen aan de houten balken. Lat voor lat wordt er gespijkerd en meer en meer wordt de nieuwe vloer zichtbaar.

TIJD OM TE SPELEN

Naast het schoonmaken van de bamboe en het metselen van het toilet is er ook voldoende tijd om te ontspannen. Met deze temperaturen is het zelfs verstandig om het af en toe rustig aan te doen. We drinken veel water, bouillon en drankjes met extra vitaminen en mineralen erin. En we hebben ook een voetbal meegenomen om te kunnen spelen met de kinderen die hier slechts 4 dagdelen per week naar school gaan. We leren elkaar tellen. Zij leren tellen in het Engels. Wij leren tellen in het Khmer. One = muy, two = pii, three = bei, four = buan, five = bram, six = bram muy, seven = bram pii, eight = bram bei, nine = bram buan, ten = dawp.

HOE ZE NU WONEN

We mogen een kijkje nemen in het huis van opa en oma. Hun woning staat aan het begin van het perceel aan de weg. Het huis dat we bouwen staat in hun achtertuin. “Ons” gezin woont sinds een paar jaar in het schuurtje waar voorheen de rijst opgeslagen werd. Een houten hutje van 2×3 met een lap plastic als deur. Het huis van opa en oma bestaat uit een open ruimte waar ze alleen maar slapen. Er zijn nagenoeg geen meubels, op een kast en een frame van een bed na en een paar foto’s van voor-ouders. Het leven speelt zich buiten af, onder het huis wordt er gekookt, gerust, gespeeld en gewerkt. Wat een verschil met onze woningen.

DE VLOER MOET AF

Die dag gaan we langer door. Ons gehamer klinkt tot ver in de omgeving. Om de 50 cm wordt er een spijker in bamboe geslagen door meerdere bouwers. Het lijkt wel een lied. We besluiten deze klus vandaag af te maken. Ritmisch slaan we de ene spijker na de ander in de vloer. Heerlijk om de vloer en het huis onder je handen te zien groeien. Op de terugweg naar ons verblijf zien we een prachtige zonsondergang. We zetten even het busje aan de kant en genieten van het schouwspel. Wat een dag.

Meer lezen over deze reis? Hierbij het uitgebreide verslag van de deelnemers van deze bouwreis: Habitat Bouwreis CambuildJA.

Bouwreis Habitat Cambodja 116 Bouwreis Habitat Cambodja 117 Bouwreis Habitat Cambodja 118 Bouwreis Habitat Cambodja 119 Bouwreis Habitat Cambodja 120 Bouwreis Habitat Cambodja 121 Bouwreis Habitat Cambodja 122 Bouwreis Habitat Cambodja 123 Bouwreis Habitat Cambodja 124 Bouwreis Habitat Cambodja 125 Bouwreis Habitat Cambodja 126 Bouwreis Habitat Cambodja 127 Bouwreis Habitat Cambodja 128 Bouwreis Habitat Cambodja 129 Bouwreis Habitat Cambodja 130 Bouwreis Habitat Cambodja 131 Bouwreis Habitat Cambodja 132

Genoten van deze bouwdag 3 in Cambodja? Bekijk ook de foto’s van dag 1 en dag 2.

Posted in , ,