ARTIKEL | 10 TIPS VOOR HET MAKEN VAN KINDERPORTRETTEN

Heleen Klop en Wim Blom

Als fotograaf maak ik veel reportages van gezinnen op locatie. Dat is iedere keer weer spanend voor me, want je weet niet wat je kunt verwachten. Ik ga er zo open mogelijk naar toe, zonder verwachtingen en laat me uitdagen door de omgeving en door het gezin. Twee reportages zijn zo nooit hetzelfde en dat vind ik geweldig. Voor Metakids maakte ik voor alweer het derde jaar verschillende gezinsreportages. Deze gezinnen hebben een kind met een stofwisselingsziekte. Het is zo bijzonder om bij deze gezinnen thuis te komen.

GEZINNEN OP LOCATIE

De reportages maak ik bij hen binnen, in de tuin of in de buurt van het huis. Het is iedere keer anders. Bij sommige kinderen met een stofwisselingsziekte kun je heel duidelijk zien dat ze ziek zijn. Ze hebben een neussonde of zijn door de ziekte (vaak meervoudig) gehandicapt. Bij andere varianten stofwisselingsziekte kun je aan de buitenkant niet veel zien, zeker als ze een goede periode hebben. Maar inwendig gebeurt er veel, al dan niet onderdrukt met medicijnen.

LIEFDE VAN HET HELE GEZIN

Wat ik als fotograaf belangrijk vind om vast te leggen is de liefde van het hele gezin. Het draait al vaak genoeg alleen om de ziekte. En net als bij andere gezinnen zonder ziek kind mag er gespeeld worden – ieder op zijn eigen niveau – wordt er gelachen en is er ook volop aandacht voor broers en zussen. We gaan op een ontspannen manier leuke foto’s maken, ondanks de nare ziekte. De ziekte verdwijnt voor heel even naar de achtergrond.

MEER TIJD NEMEN

Heerlijk als een gezin plezier heeft, met elkaar geniet en de liefde voor elkaar laat zien. Dat geldt voor een gezin met een ziek kind maar ook voor een gezin zonder ziek gezinslid. Als een kind een geestelijke of lichamelijke beperking heeft is het niet moeilijker foto’s maken. Je moet alleen wat meer tijd nemen en rust inbouwen. En als je je zelf openstelt, dan zal het gezin dat ook doen. Dan worden de beelden nog specialer en komt er echte emotie op de foto. Onbetaalbaar!

LEUK EN SPEELS

Om kinderen goed op de foto te krijgen moet je op veel dingen tegelijk letten. Natuurlijk moet je je camera goed kennen en weten wat je met verschillende lichtomstandigheden moet doen. Techniek is belangrijk, maar hoe je met kinderen omgaat is misschien nog wel belangrijker. Je kunt niet van ze verwachten dat ze braaf wachten tot de foto’s gemaakt zijn. Sterker nog, als ze dat deden zullen de foto’s nooit zo leuk en speels worden.

PORTRETTEN VAN KINDEREN

Ik houd niet van “Say Cheese” foto’s en zal altijd technieken gebruiken om natuurlijke reacties te ontlokken. Een paar tips die ik je wil meegeven voor het maken van portretten van kinderen, of ze nu ziek zijn of niet, staan hieronder.

10 TIPS VOOR HET MAKEN VAN KINDERPORTRETTEN

1) Vermijd direct zonlicht
Het lijkt zo heerlijk als de zon schijnt maar voor mooie foto’s is de schaduw veel mooier voor het eindresultaat. Door het harde zonlicht zullen er schaduwen ontstaan en wellicht overbelichte foto’s opleveren. Zeker overdag staat de zon boven ons, en zal donkere schaduwen onder de ogen en neus opleveren. Ook is het voor een kind niet fijn recht in de zon te kijken. Het gevolg zijn ’knijpoogjes’. Fijner is het om de schaduw op te zoeken of indirect licht. Door dat zachtere licht wordt het gezicht veel egaler belicht en zal het resultaat veel mooier zijn.

2) Natuurlijk licht is top!
Om te fotograferen heb je licht nodig. Probeer in de buurt van een raam te fotografen, maar vermijd direct zonlicht. Of beter nog, ga lekker naar buiten. Het is een misvatting dat je alleen maar naar buiten kunt als het mooi weer is. Juist als het bewolkt is levert dat mooi belichte beelden op doordat er minder schaduwen in het gezicht zijn.

3) Laat het kind met iets spelen (indien mogelijk)
Als je moeite hebt kinderen te fotograferen zonder dat de foto bewogen is, sommige camera’s zijn niet zo snel, kun je het kind iets laten doen. Geef het een puzzel of een kleurplaat, laat het met Lego spelen of buiten in de zandbak. Ook kinderen die (nog) niet zelfstandig kunnen spelen hebben vaak wel een knuffel of een favoriet speeltje. Doordat de aandacht naar het speeltje gaat heb jij even de tijd om scherp te stellen en foto’s te maken.

4) Probeer op ooghoogte te staan
Een veel gemaakte fout is dat volwassenen vanaf eigen ooghoogte een foto proberen te maken van een kind. Doordat het kind een stuk lager staat of zit krijg je allemaal foto’s van bovenaf. Wat heel goed werkt is op gelijke hoogte met het kind te komen. Ga door de knieën of ga zelfs op je buik liggen. De ogen zullen op hetzelfde hoogte komen wat een mooier beeld oplevert. Of, als je lager ligt, kijkt het kind voor de verandering eens op de volwassene neer. Doordat je een laag standpunt hebt komt het kind ook ten opzichte van de horizon anders te staan. Veel onrustige elementen vallen weg. Dit kan een stuk rustiger zijn voor het beeld.

5) Less is more
Wat je vaak ziet is dat er heel veel op een foto staat. Het is zo druk dat je niet meer ziet waar het eigenlijk om draait. Probeer niet alles op een foto te krijgen. Een foto zal veel krachtiger worden als je minder op de foto zet. Zo kan een foto van alleen het gezicht een veel krachtiger foto worden dan een waar het hele lichaam op staat.

6) Gebruik een zoomlens
Juist bij kinderen is het heerlijk om een zoomlens te gebruiken. Zo hoef je ze niet te storen in hun spel en kun je een heel stuk dichterbij komen. Zo kun je goed kaderen waardoor alle overbodige, storende informatie buiten de foto valt. Een bijkomend voordeel kan zijn dat de achtergrond onscherp wordt en je blik naar het kind gaat.

7) Stel scherp op de ogen
Een belangrijke tip is scherpstellen op de ogen. Dat geldt voor kinderen maar ook voor volwassenen. We kijken vaak als eerste naar het gezicht en de ogen. Op het moment dat de ogen scherp zijn is een foto al vaak geslaagd. Natuurlijk zijn er mooie creatieve foto’s te bedenken dat het niet wenselijk is dat de ogen scherp zijn maar bij een mooi portret moeten minimaal de ogen scherp zijn.

8) Haal onrustige voorwerpen in de achtergrond weg
Als je door de zoeker kijkt of op het lcd-scherm, kijk dan behalve naar het kind ook naar de achtergrond. Haal indien mogelijk onrustige of storende elementen weg of kies zelf een andere positie. Niets is zo hinderlijk als je zoon of dochter een lampenkap boven zijn hoofd heeft of dat er een tak raar uit zijn hoofd lijkt te steken.

9) Werk snel en ga niet te lang door
Sommige kinderen vinden het heerlijk om gefotografeerd te worden maar vaker merk ik dat het na een poosje wel genoeg is. Aan de ene kant wil je mooie natuurlijke beelden, waardoor het kind niet steeds in de lens hoeft te kijken. Maar na een paar keer roepen en opkijken denk het kind vaak: nu heb ik geen zin meer. Genoeg is genoeg. Fotografie moet leuk blijven en het zullen geen mooiere beelden worden als het kind met echte tegenzin op de foto staat. Probeer snel te werken en ga niet te lang door.

10) Denk aan de compositie
En als laatste tip: vaak valt of staat een foto, naast de emotie, bij een goede compositie. Er zijn verschillende ’regels’ waar je houvast aan kunt hebben. Op het moment dat je die in het achterhoofd houdt zul je zien dat de kwaliteit van je foto’s sterk verbeterd. Meer weten over compositie? Lees mijn vorige artikelen anders nog even door: compositie en compositie 2.

Succes en veel plezier!

Wil je samen met je kind(eren) op de foto? Laten we dan een afspraak maken.

Ja, dit lijkt me leuk! >>
Posted in , ,